Остварена билатерална средба меѓу Инспекцискиот совет на Република Северна Македонија и Управата за инспекциски работи на Република Црна Гора


На 14.10.2021 година Претседателката на Инспекцискиот совет на Република Северна Македонија м-р Магдалена Филиповска Грашкоска беше домаќин на директорот на Управата за инспекциски работи на Република Црна Гора г-дин Илир Харасани . Целта на посетата беше воспоставување на билатерална соработка од областа на вршење на инспекциски надзор.

За време на посетата, беа разменети информации и искуства, со посебен акцент на развојот на електорнскиот систем за автоматизација на инспекциската постапка и инспекциското работење – „е-инспектор“.  Дополнително, двете страни разговараа и за процеост на изработка и примена на листите за проверка, проценката на ризик при планирање на инспекцискиот надзор, како и начинот на лиценцирање и обука на инспекторите.

На средбата, двете страни ја потврдија потребата од унапредување на соработка и нејзино официјализирање со склучување на Меморандум за соработка.

 

 

Веб порталот е изработен со поддршка на Проектот на ЕБОР – „Поддршка за подобрување на ефективноста на инспекциските служби во Северна Македонија“. Информациите објавени на оваа веб страница не ги одразуваат ставовите на Европската банка за обнова и развој или Владата на Луксембург.

ул. Даме Груев бр.3 блок 2, локал 5

1000 Скопје

Република Северна Македонија

Контакт телефон: +389 02 310 30 30

Електронска адреса: contact@is.gov.mk