Одржана средба помеѓу Инспекцискиот совет и Европската банка за обнова и развој


На 24.03.2022 во просториите на Инспекцискиот совет се одржа иницијална средба за отпочнување на третата фаза од соработката со ЕБРД, преку реализација на Проектот – Е-инспектор – продолжување на поддршката на инспекциските реформи во Северна Македонија.

На средбата присуствуваа претседателката Магдалена Филиповска Грашкоска, членовите на Инспекцискиот совет и оперативниот лидер и проектен менаџер Ендрита Џаферај од канцеларијата на ЕБРД во Тирана, Албанија.

На состанокот се нагласи досегашната двогодиша успешна соработа помеѓу ЕБРД и Инспекцискиот совет, постигнатите резултати, како и предвидените цели и активности во рамки на новиот проект. Со проектот е предвидено изработување на 13 нови модули за дигитализација и автоматизација на инспекциската постапка и надзор за 13 инспекциски служби, што ќе помогне во насока на подобрување на транспарентноста и намалување на шансите за корупција. За проектот се предвидени 18 месеци за реалзиација.

Веб порталот е изработен со поддршка на Проектот на ЕБОР – „Поддршка за подобрување на ефективноста на инспекциските служби во Северна Македонија“. Информациите објавени на оваа веб страница не ги одразуваат ставовите на Европската банка за обнова и развој или Владата на Луксембург.

ул. Даме Груев бр.3 блок 2, локал 5

1000 Скопје

Република Северна Македонија

Контакт телефон: +389 02 310 30 30

Електронска адреса: contact@is.gov.mk