Координативен состанок со цел размена на мислења , ставови и искуства во врска со заштитата на личните податоци при објавувањето на инспекциските акти

Денес по просториите на Инспекциски совет се одржа координативен состанок, кој го отвори Заменик на Претседателот на Влада на РСМ за политики на добро владеење Славица Грковска и  Претседателката Даниела Рендевска ,а на истиот беа присутни членовите на ИС , претставници од Агенцијата за заштита на личните податоци и директорите\ раководителите на инспекциските служби.

Разговаравме за соодветната законска форма за објавување на записниците од завршените надзори и за сите останати дилеми поврзани со унапредување на транспарентноста на инспекциските служби.

Инспекторите се лицето на институцијата и на државата ,затоа што тие се во секојдневен контакт со граѓаните.

На состанокот се осврнавме на значењето за дигитализацијата на инспекциската постапка , со која драстично се намалуваат ризиците од корупција при вршењето на надзорите. Инспекторатите кои се дел од Е – инспектор веќе ги согледуваат придобивките од дигитализацијата во секојдневната работа и затоа е важно да се продолжи со интензивни подготовки во оваа насока и за сите останати инспекциски служби.

Соопштение за јавност за одржана 321-та редовна седница на Инспекциски Совет

Соопштение за јавност 321 седница 07.09.2023

Воведна сесија за почеток на интерактивна обука за кандидати за инснпектори

На ден 11.09.2023 година, во просториите на Инспекцискиот совет, се одржа воведна сесија во врска со почетокот на интерактивната обука за кандидатите за инспектори, која согласно календарот односно деталниот распоред на изведување на модулите од програмата за интерактивна обука за стекнување со лиценца за инспектор, ќе се одвива од почетокот на месец септември до почетокот на месец декември 2023 година.

На воведната сесија, кандидатите за инспектори беа поздравени од членовите на Инспекцискиот совет: Меџит Јусуфи, Игор Вељаноски, Благоја Гешовски и Ресул Шемо, како и од дел од стручната служба на Советот а воедно им беше презентиран и целиот концепт во врска со почетокот на интерактивната обука.

Целта на оваа сесија е кандидатите за инспектори да се запознаат подетално со содржината на Програмата (сите 8 модули), начинот на спроведување на обуката, обучувачите кои ќе бидат ангажирани за одделните модули, распоредот на изведување на обуката, како и со други технички детали за користењето на  ЛМС платформата за електронско следење на обуки.

Соопштение за јавност за одржана 320-та редовна седница на Инспекциски Совет

Соопштение за јавност 320 седница 30.08.2023

Соопштение за јавност за одржана 318-та редовна седница на Инспекциски Совет

Соопштение за јавност 318 седница 17.08.2023

Соопштение за јавност за одржана 317-та редовна седница на Инспекциски Совет

Соопштение за јавност 317 седница 10.08.2023

Соопштение за јавност за одржана 316-та редовна седница на Инспекциски Совет

Соопштение за јавност 316 седница 27.07.2023

Инспекциски совет остварува посети низ целата држава – ИНФО денови

Претседателката на Инспекциски совет Даниела Рендевска заедно со членовите Влатко Серафимов,  Ресул Шемо, Меџит Јусуфи, Ќерамедин Селими и Благоја Гешовски во рамки на работната неделна агенда насловена како „ ИНФО денови со локалните инспекциски служби ” оствари средби со:

– Градоначалникот на општина Валандово Перо Костадинов , Градоначалникот на општина Богданци Блашко Шапов, Градоначалникот на општина Неготино Горан Стојанов, секретарот на општната и инспекторите, Градоначалникот на општина Боговиње Бесник Емшиу и инспекторите, Градоначалникот на општина Врапчиште Исен Шабани , секретарот на општината и инспектор, општина Гостивар и Брвеница која ја претставија Општинскиот секретар и инспекторите од општината.

На средбите со Општините се разменија искуства во однос на примената на Законот за инспекциски надзор,се разговараше за сите отворени прашања кои се дел од работната агенда со цел продолжување и унапредување на соработката меѓу државните и општинските инспектори.

 

 

 

Соопштение за јавност за одржана 315-та редовна седница на Инспекциски Совет

315 sednica на инспекциски совет

ИНФО денови со локалните инспекциски служби

Претседателката на Инспекциски совет Даниела Рендевска заедно со членот Ресул Шемо во рамки на работната агенда насловена како „ИНФО денови со локалните инспекциски служби“ со денешната и вчерашната посети ги опфатија Општина Струга, Општина Вевчани, Општина Охрид и Општина Дебрца и остварија средби со:
– Градоначалникот на општина Охрид Кирил Пецаков и секретарот на општината Александар Китески
– Градоначалникот на Општина Дебрца Зоран Ногачески
– Градноначалникот на Општина Вевчани Спасе Кочовски и
– Раководителот на Инспекциската служба при Општина Струга
На средбите со Општина Охрид и Општина Струга се разменија искуства во однос на примената на Законот за инспекциски надзор, како и продолжување и унапредување на соработката меѓу државните и општинските инспектори.
Општините Вевчани и Општина Дебрца немаат општински инспектори и во разговорите со нив беше ставен акцет на можностите за вработување на општински инспектори.
Инспекцискиот совет продолжува да остварува посети низ целата држава.

 

Веб порталот е изработен со поддршка на Проектот на ЕБОР – „Поддршка за подобрување на ефективноста на инспекциските служби во Северна Македонија“. Информациите објавени на оваа веб страница не ги одразуваат ставовите на Европската банка за обнова и развој или Владата на Луксембург.

ул. Даме Груев бр.3 блок 2, локал 5

1000 Скопје

Република Северна Македонија

Контакт телефон: +389 02 310 30 30

Електронска адреса: contact@is.gov.mk